fbpx
Geen categorie

6 tips om succesvoller te netwerken

succesvol netwerken

Netwerken: De één vindt het fantastisch, de ander net iets minder. Want zoals iemand ooit zei: Het is niet wie je bent, naar wie je kent. Maar is dat wel zo? Gaat het er misschien om wie jou kent?! Hoe zorg je er nu voor dat je niet een aantal uur voor niets aan het kletsen bent en dat je echt iets haalt uit die gesprekken? We delen onze beste tips.

Wees op tijd

Of misschien nog beter: Wees te vroeg. Als je te laat binnen komt, heeft iedereen al een goede gesprekspartner gevonden en is de borrel vaak al in volle gang. Door op tijd te komen, krijg je de kans om de host even de hand te schudden en te inspecteren wie er allemaal op de gastenlijst staan. Zo weet jij meteen wie jij dezelfde avond nog moet spreken. 1-0 voor jou.

Straal succes uit

Het maakt niet uit hoe het momenteel met je bedrijf gaat en of je pas net begonnen bent of al jaren mee doet. Succes straal je uit door je houding. Trek iets aan waar jij je op en top in voelt en sta altijd met een rechte rug. Kijk iemand aan wanneer je handen schudt en geloof in jezelf. Want als jij dat doet, doet de rest dat ook.

Netwerken kan overal

Natuurlijk kun je netwerken op een daarvoor bestemde borrel of event, maar onthoud dat netwerken altijd en overal kan. Kom je iemand tegen die van waarde voor je kan zijn, spreek hem of haar dan gewoon aan. Zorg ervoor dat je altijd je visitekaartjes bij je hebt en je zult zien dat je veel vaker kunt netwerken dan je nu al doet.

Eerst luisteren, dan praten

We zijn vaak geneigd om meteen op iemand in te haken als we iets horen wat bekend klinkt. Maar dit is vaak niet de juiste manier. Luister goed naar wat de ander te vertellen heeft en vraag door. Denk niet na hoe jij jezelf kunt verkopen, maar laat de ander eerst zijn zegje doen. Bovendien weet je hierdoor meteen of deze persoon van waarde is voor je netwerk. Loopt het gesprek goed, dan komt er vanzelf een moment waarop je jouw verhaal kunt vertellen.

Bereid je voor

Probeer je voor te bereiden op de borrel door het stellen van een aantal doelen. Bedenk wie je wilt spreken, wat je wilt bereiken en hoe je dit gaat doen. Ga echter niet te ver, de gesprekken mogen best spontaan blijven, evenals de onderwerpen waarover je praat. Gebruik gerust een leuke openingszin, maar ga niet te diep. Vraag bijvoorbeeld: ‘Is het in de zomer bij jou ook altijd zo rustig?’ Maar vraag niet: ‘Wat wil jij binnen nu en 5 jaar bereiken?’

Follow up

De allerlaatste maar misschien wel meest belangrijke tip: stuur altijd een follow up. Je hoeft geen lap tekst te mailen of appen, maar blijf wel on top of mind. Stuur, het liefst dezelfde avond nog, een kort berichtje waarin je vertelt dat je hem/haar gesproken hebt en graag nog eens afspreekt. Zo laat je zien dat je assertief en oprecht geïnteresseerd bent.

Vanaf nu haal jij nog meer uit je netwerkborrels. Wil je graag vaker netwerken met gelijkgestemde vrouwelijke ondernemers? Wordt dan een exclusief vast member van NLZakenvrouwen en neem deel aan onze events om in contact te komen met andere vrouwelijke ondernemers. Je leest hier meer over ons membership. Zien we je snel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>